17. SEPT. 2022
VERKET SCENE / ELVEPLASSEN MOSS

17. SEPT. 2022 - VERKET SCENE / ELVEPLASSEN, MOSS

Gratis inngang!

Om å bli eldre med verdighet.

Når jeg googler begrepet verdighet dukker det opp definisjoner og forklaringer som ser ut til å samsvare med hverandre, heldigvis må jeg vel si.

Verdighet kommer av prinsippet om at alle mennesker har sin medfødte verdi i kraft av å være et menneske.

I forhold til overskriften min i dag så oppfatter jeg at det jeg leser på nettet om verdighet betyr at det er en iboende verdi i oss, som ikke endres med alder. Andre verdier som kjærlighet, penger, tro, omsorg, kan endres i løpet av livet, tenker jeg. Både at de ulike verdiene blir byttet ut av oss selv, og også at verdiene endres i styrke. 

Vår opplevelse av egen verdighet kan dog endres hele tiden, slik jeg forstår begrepet. Verdighet er noe som kan svekkes eller styrkes, den kan styrkes gjennom at vi bygger opp respekten for oss selv, integriteten vår og vår nestekjærlighet.

Jeg skal ikke gå inn på mange prinsipper for verdighet, men jeg skal trekke frem ett prinsipp:

«Verdighet er å ha frihet til å ta avgjørelser og treffe valg som berører eget liv – og oppleve at denne rettigheten blir møtt med respekt ». Geir Smeby, Lafy.no.

Jeg tenker ofte på hvordan det er å bli eldre, og jeg har det litt vanskelig med det. Jeg forstår  ikke at jeg en gang skal dø, hvorfor det lissom?? og jeg forstår ikke helt at jeg skal bli fysisk  svekket samtidig som jeg opplever at jeg har det bedre og bedre psykisk og emosjonelt. Jeg vil ikke forstå at jeg skal se helt annerledes ut, være hjelpeløs, bli ekskludert, være alene, med mer, og deretter dø.

Jeg ser oftere og oftere tegn på min aldring, i speilet, i dusjen, på bilder, og samtidig ser jeg at jeg nok ikke er alene om å ikke ville endres fysisk. På flere arenaer leser jeg om stramming av hud gjennom botox behandlinger, hud som opereres bort, trening og sminke og mat som skal gjøre oss yngre. Jeg oppfatter at flere av oss gjør mye for å se yngre ut.

Så litt om min aldring; 

Det er noe med den tyngdekraften, som bidrar til at huden på bena, lår innerside for å være helt nøyaktig, henger og er skrukkete i større grad en før. Og siden det er skrukkete på innsiden av låra er det ikke fritt for at det er spredning både oppover og nedover).

Av og til sjekker jeg anklene mine for å se om det blir litt sånn lag på lag der nede, foreløpig er det ok. En annen måte jeg registrerer dette fysiske «forfallet» på er at når jeg barberer leggene (jo eldre jeg blir jo mindre hår blir det, takk for det i hvert fall), og dermed går ned i en stilling hvor hode og overkropp peker nedover mot gulvet, jeg hjelper altså tyngdekraften her, så tar jeg alltid tak i den ene puppen min med hånden som er fri. Dette er en automatisk handling, heldigvis trenger vi ikke å tenke over alt vi gjør. Hvorfor gjør jeg så dette? Noen av dere kvinner som forstår det umiddelbart? 

Vel, jeg er redd for at den tynne strikken, les: hud,  som holder puppen min inntil kroppen, skal ryke!! Ærre mulig??!

I februar fikk jeg beskjed om at jeg hadde fått diabetes. Jeg valgte å droppe medisiner og gikk heller ned i vekt, 10 kilo, i løpet av noen få uker. Hva skjer når vi går ned i vekt raskt, og er omtrent på min alder? IKKE gjør det, er mitt råd!! Vræææl! For huden på hele kroppen ble for stor!! Jeg har nå sagt i fra til legen min at jeg ikke vil gå mer ned i vekt for da må jeg investere i  klyper til å henge huden opp med, hver morgen!! 

Jeg har faktisk lyst til å operere bort den huden som dingler under overarmene mine. Og så tenker jeg…..Rita, hvordan går det i forhold til å eldes med verdighet? 

Jeg har vært i samtale med «stemmen i hodet mitt» enormt mange ganger og legalisert en operasjon. Jeg har til og med et foredrag hvor jeg snakker om hvordan det er mismatch mellom den fysiske aldringen og den psykiske og emosjonelle utviklingen. Jeg vurderer å skrive notater på grevinneslenget og kle av meg underveis i foredraget, det ville vært fantastisk bra, ikke sant?! Da snakker vi kvinne som er tøffere enn toget! Trenger jeg virkelig operasjon, eller skal jeg eldes med verdighet?

Jeg som er så opptatt av at vi skal elske oss selv som vi er, jeg som mener at det er fantastisk bra å bli gammel for alternativet er svært mye mer grusomt. Jeg som forfekter at gjennom å bygge selvfølelse og selvtillit og anerkjenne seg selv, så vil vi få et bedre liv. Jeg som sier at det er viktig å eldes med verdighet!

Hvordan kan jeg få operert armene uten å miste ansikt i forhold til mine andre verdier?

Jo, jeg lest meg opp på begrepet verdighet, fant en forklaring som jeg anser som plausibel;

«Verdighet er å ha frihet til å ta avgjørelser og treffe valg som berører eget liv – og oppleve at denne rettigheten blir møtt med respekt ». Geir Smeby, Lafy.no.

Frihet til å velge, og rettighet til å bli møtt med respekt…..

Jeg innser nå at jeg har dømt svært mange mennesker for deres valg, og for deres rett til å bli møtt med respekt for valgene de tar.

Verdighet – jeg skal bli eldre med verdighet; jeg skal respektere andre for deres valg, og jeg skal respektere meg selv for mine valg og jeg skal forvente å få den samme respekten tilbake.

Vi sees på Verdifestivalen, menneskeverd, likeverd og relasjon.

Sammen for et inkluderende samfunn der menneskeverd er en visjon, likeverd er en selvfølge og relasjonen er bærende.